Scotty Kilmer! Your website is down, no more Google+, so how do I ask a question? PLEASE HELP! I have a 2001 F-150, 5.4 V-8, 125,000 miles. I am having a problem with it idling too high. …

Crankee

Scotty Kilmer! Your website is down, no more Google+, so how do I ask a question? PLEASE HELP! I have a 2001 F-150, 5.4 V-8, 125,000 miles. I am having a problem with it idling too high. Sometimes, the truck will travel 25mph at idle speed, without your foot on the gas. If I am on a gravel road, it drives about 15 mph without your foot on the gas. ALSO, when starting the truck, it revs very high as soon as it starts, over 2100 rpm, before settling down to a normal cold idle of about 1400 rpm. It's never done that before. Here is everything I've done so far. The problem started just over 16 months ago, and I thought it was the Idle Air Control valve, so I replaced that. It idled fine until about two months ago, when it started idling too high again, and it started revving way too high right after starting the engine. So I thought the IAC was faulty again, and replaced it. That seemed to help for about a week, and then it was back to high idle. The check engine light came on and the code was for the Throttle Position Sensor. So I replaced that. It seemed to help a bit, and then it was right back to the high idle. Next, I sprayed the mass airflow sensor with the special cleaner for that purpose, and I sprayed a full can of throttle body cleaner into the intake. Again, it seemed to help a bit at first, but it went back to the high idle and still revs above 2100 at startup. Then I replaced the air filter. The old one wasn't very dirty, but I replaced it anyways. Seemed to help again, and now it only drives about 8mph with your foot off the gas, which seems normal. But sometimes, it still goes about 15mph or more on gravel without touching the gas, and even shifts to 2nd gear without touching the gas. And it still revs too high at startup. That's hard on a cold engine, especially here in Minnesota. That's not right! Please help me! What else could be causing this problem??? Could it be the computer? Have others had the same issue on a F150? I am at my wits end and am ready to pull out all of my hair, but can't even do that because I am bald!